×
IMPLICĂ-TE

Consiliul tinerilor din satul Floreni

Consiliul tinerilor din satul Floreni

Starea de spirit a tinerilor în Republica Moldova:”64% dintre tineri se declară nu prea mulțumiți sau chiar deloc mulțumiți de felul în care trăiesc…la fel sunt foarte puțini activi și dezinteresați” date din sondajul reprezentativ național a populației cu vârsta 15-29 ani. Motivul acestui sondaj negativ fiind acumulat în perioadă de șir de decenii, în care guvernarea nu ducea cont de părea sau doleanțele cetățenilor, în deosebi ale tinerilor. În ultimii 3 ani, lucrurile stau altfel. Administrațiile Publice Locale au înțeles, că zădarnic ai face multe lucruri, dacă locuitorii rămân nemulțumiți în continuare, astfel au început să colaboreze cu cetățenii.

Identică este și situația din satul Floreni. Dezvoltarea localității a fost statică din lipsa colaborării dintre cetățeni și Administrația Publică Locală. Acum, timp de un an, lucrurile în comunitate s-au schimbat spre bine, s-a inițiat un parteneriat puternic între Administrația Publică Locală și tinerii localității, iar în rezultatul acestui parteneriat tinerii sunt auziți, încurajați și susținuți de a realiza idei benefice din viața socială ale locuitorilor. Cert este, că prin stimularea participării acestora în procesul de luare a deciziilor din diverse domenii,  prin participarea civică ale tinerilor vom educa activismul, liderismul și spiritul de voluntariat în tânăra generație. Treptat vor deveni agenți ai schimbării, cea ce va simplifica alegerea unui grup cu cei mai impliciți tineri, ulterior formând Consiliul Tinerilor din localitate. Important este ca acești catalizatori să nu uite de valorile general umane învățate și educate din frageda copilărie, de virtuțile primite cu darul vieții, că ei sunt viitorul.

Ca dovadă sunt acțiunile realizate de tinerii activi din satul Floreni, în premieră s-au mobilizat cu inițiative pentru soluționarea unor probleme, pentru ameliorarea unor probleme și situații a localității iar ca provocare este renovarea terenului de sport și joacă ”La Plop”.

„Puterea celor tineri stă în faptă, iar a celor bătrâni în chibzuință.” – Euripide.

Află mai multe:   https://www.facebook.com/groups/2709578762692142

 

Autor: Angela Mocanu