Europa suntem ”Noi”
Fiecare lucru are înțeles divers în dependență de înțelegerea omului, precum descrie Licuța Pântia în poezia ”Unii și alții”, comunicând oamenilor că lucrurile nu stau așa cum par a fi la prima vedere, iar situațiile oamenilor sunt diversificate, numai cu propria implicare pot fi schimbate pozitiv.
Unii și alții
1. Unii vor iubire, alții vor putere,
Unii doar un umăr pentru-o mângâiere,
Unii casă mare şi maşină nouă,
Alții doar o umbră unde să nu-i plouă,
2. Unii să audă, alții să vorbească,
Unii doar o clipă cerul să privească,
Unii o moşie mare şi bogată,
Unii ar vrea o mamă, alții ar vrea un tată,
3. Unii haine scumpe şi pantofi mai mulți,
Alţii vor picioare şi-ar umbla desculți,
Unii vor un munte, alții vor o mare,
Unii doar să aibă cele necesare,
4. Unii vor avere, faimă, bogății,
Alții sănătate pentru-ai lor copii,
Unii vor să aibă propriul răsărit,
Alții doar să uite ceea ce-au iubit…
5. Pelerini prin lume între NU şi DA,
Fiecare suflet are rana sa !
Nu tot cel ce râde este fericit,
Cum nici cel ce plânge totul a sfârşit !
6. Luptă pentru tine, uşurează-ți chinul,
Iar de nu se poate să-ți accepți destinul;
Fii cu gânduri bune şi să crezi mereu :
Când nu vine nimeni, vine Dumnezeu !
După nenumărate solicitări ale directorului Gimnaziului și a administrației publice locale Guvernul a alocat surse suficiente pentru renovarea terenului sportiv al Gimnaziului din satul Floreni. Acest teren, fără precedent, este perceput atât de maturi cât și de copii ca prim rezultat finit în comunitate, este o încurajare și o mărturie că noi putem construi Europa la noi în localitate. Elevii, beneficiarii cei mai direcți dintre toți beneficiarii, cu mare mândrie vorbesc despre facilitatea de care au parte, cu drag urmăresc orele și antrenamentele sportive, cu satisfacție utilizează ei înșiși acest teren la necesitate. Locuitorii satului au trezit curajul și încrederea în autoritatea publică locală și alte structuri ale serviciilor publice, au dezlănțuit speranța, au dat frâu imaginației, visând pentru viitor la o localitate înfloritoare, care-și dezvoltă toate direcțiile de specialitate posibile. Să identificăm, să implicăm, să contribuim, să solicităm, să aplicăm… sunt unele cuvinte din mulțimea verbelor care ne dă imbold de a fi activi, de a contribui la dezvoltarea comunității sale.
Fiecărui dintre noi îi este mai simplu să învinuiască pe unul sau pe altul, de cea ce a dat greș, de cea ce nu a fost realizat, de eșecuri și nereușite, însă nu recunoaște că personal nu contribuie cu nimic pentru a face o schimbare-dezvoltativă în familia sau comunitate sa. Mai mult decât atât, oamenii nu conștientizează că sunt distrugători cu indiferența sa, nu percep că lipsa culturii duce la toate necazurile ale unui popor, nu conștientizează că Europa suntem ”Noi”, și doar ”Noi” putem face viața mai frumoasă, localitatea mai curată, gospodării mai îngrijite, copii mai responsabili, cetățeni mai implicați și lideri mai activi. Sute de copii ne îndeamnă cu privirea, cu comportamentul și cu dispoziția să le construim ”Europa” aici în localitate, ca ei cu părinții și buneii să nu fie nevoiți să plece din țară în căutarea locului de muncă și condițiilor mai bune de viață.
Este mai comod să trăiești o viață după obișnuințe, e un scenariu repetat zilnic cu mici abateri, însă nu ne va ierta noua generație dacă nu vom face o schimbare, care de regulă trebuie să înceapă de la sine, cea ce ne accentuiază și marii oameni ale lumii: Lev Tolstoi, Socrate, Mohandas Gandhi ș.a., dar să nu uităm că schimbarea nu va veni dacă așteptăm o altă persoană, noi suntem schimbarea pe care o căutam, noi suntem Europa pe care o dorim, cum o vom face, așa o vom avea!
Vezi si: https://www.facebook.com/mihaela.ciubuc.96/videos/387877922205740/
Autorul articolului: Mocanu Angela