×
IMPLICĂ-TE

Amprenta Centrului CONTACT în localitatea Floreni

În satul Floreni, zeci de ani în rând, nu s-a observat dezvoltare comunitară sub nici o formă: atât la capitolul infrastructurii cât şi al culturii. Din 2019 în consiliul satului Floreni au început activitatea 13 consilieri, dintre care 5 consiliere la primul mandat, care au contribuit prin decizii şi proiecte, la începutul dezvoltării comunităţii.

Cea mai mare contribuţie a fost din partea Centrului CONTACT care ne-a invitat la instruirea on-line  “Programul de capacitare a consilierelor la primul mandat”, de care am beneficiat, iar evaluarea abilităţilor obţinute prin instruire a fost realizată prin intermediul scrierii şi depunerii proiectului pentru obţinerea finanţării. Astfel am obţinut finanţare în sumă de 29000 pentru proiectul realizat în localitatea Floreni din raionul Anenii Noi prin intermediul Programului de capacitare a consilierelor la primul mandat, implementat de Centrul CONTACT în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru  Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și finanțat de Suedia. Acest proiect prevedea drept scop “Reducerea riscului de contaminare cu COVID-19, diminuând  aglomeraţia pentru 4291 beneficiari dintre care 2441 femei  prin procurarea şi instalarea a 20 de bănci în curtea şcolii primare şi gimnaziale pentru a evita aglomerările în timpul pauzelor, orelor în aer liber, termometriei ş.a.

La obţinerea finanţării mi s-a părut că acesta e succesul, ca în câteva clipe să realizez că urmează implimentarea cu toate etapele algoritmizate, cu organizarea şi gestionarea lucrărilor, cu monitorizarea şi evaluarea rezultatelor fiecărei etape, cu provocările şi rezolvările acestora,  care a asigurat succesul.

Beneficiul enorm de mare a fost, că achiziţia a fost cu cota TVA 0, ca  rezultat comunitatea a beneficiat de 24 bănci pentru exterior, dintre care 8 cu spetează şi 16 fără spetează. Însă, ca  provocare a intervenit o situaţie care a facilitat redicţionarea parţială a băncilor în mai multe locaţii decât cele planificate:  amplasate în curtea şcolii primare şi gimnaziale, în curtea grădiniţei “Poiana Picilor din satul Floreni, în miniparcul recent amenajat,  în preajma poştei şi întreprinderii municipală “Verdinoflor-Prim” cu sediul în  incinta Primăriei. Această provocare a fost benefică pentru comunitate, deoarece în total 4395 de persoane vor beneficia de condiţii pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID-19,  dintre care 2632 femei.

Rezultatul proiectului a depăşit aşteptările noastre prin intervenţia provocării, astfel am satisfăcut necesităţi sociale concomitent cu crearea condiţiilor de prevenire a situaţiilor de contaminare cu COVID-19. Ca rezultat consilierele la primul mandat au acumulat experienţă şi încredere în propriile forţe, iar locuitorii ne aduc  laude şi mulţumiri nouă şi finanţatorilor.

Autorul articolului: Mocanu Angela, consilieră la primul mandat în satul Floreni