×
IMPLICĂ-TE

Sărbătoarea Hramul Satului

Un  popor creștin, indiferent de situație pandemică, război sau altă urgie, se  adună în rugăciune la cele mai importante sărbători. Pentru locuitorii satului Floreni, una dintre aceste ocazii este Hramul Satului, ”Acoperemântul Macii Domnului”, sărbătorit la data de 14 octombrie, zi în care se oficiază rugăciuni deosebite pentru sănătate. Cu o săptămână înainte, se pomenesc toți răposații localității, toți cei care s-au  botezat mici și mari, toți care s-au cununat, toți care sunt ctitori ai bisericii.

În fiecare an Preotul  paroh Viorel Rusu invită mai mulți preoți, pentru a împuternici și mai mult rugăciunea în fața lui Dumnezeu. În acest an au răspuns invitației preotul Petru Oltu, parohia Hârbovăț, preotul Anatolie Garbu, parohia Revaca, preotul  Andrei Pîrgari, parohia Chetrosu, preotul  Ilie Buruiană, parohia Merenii Noi, preotul Daniel Buruiană, parohia Sângera, preotul Hristofor Tverdostup, parohia Sângera și  preotul Procopie Negru, parohia Sângera.  Acest sobor de preoți s-au rugat la Sf.Liturghie, acatist și Te Deum, rugâdu-o  pe Maica Domnului nostru  Iisus Hristos să ne acopere cu acoperemântul rugăciunilor ei, iar prin ridicarea mâinilor la cer,  au cerut  sănătate, bunăstare și credință pentru locuitorii și conducătorii satului Floreni.  Cu lacrimi și inimi îndurerate au cerut Domnului și Maicii Sale,  să se stopeze pandemia, să păzească pe cei din spitale și cei ce au grijă de cei bolnavi, cu drag cântându-i Maicii Domnului ”Am venit Măicuță să ne mai vedem, să-ți spunem necazul care-l mai avem”.  După Sfânta Liturghie  au fost  menționați cu diplome de onoare și merit din partea Protopopiatului Anenii Noi : parohului localității pr.Viorel Rusu, Primarului localității Crețu Ruslan, binecredincioșii creștini Macovei Nina, Baciu Ion, Rotari Dionisie, Boris Statnic ș.a.

Enoriașii au mulțumit soborului de preoți pentru truda lor, prin intermediul  corului de copii Sf. Nectarie din Floreni condus de Chirilenco Zinaida, care cu mare bucurie au adus laude cu un colaj de cântări duhovnicești.

La încheiere, pentru a înfrumuseța această sărbătoare  primarul satului Ruslan Crețu  a venit cu un program de felicitări și remunerări pentru familiile cu nou născuți din acest an,  pentru familiile model, care au împlinit  50 de ani de căsătorie, pentru  cetățenii de onoare și pentru toți bătrânii din localitate.

Gazda, cu mare atenție și grijă la restricțiile din perioada pandemică, a renunțat la agapa frățească, recuperând prin 150 pachete alimentare, fiind dăruite fiecărui oaspete. Atât locuitorii satului, cât și oaspeții au adus sincere mulțumiri preotului Rusu Viorel, primarului localității Ruslan Crețu și tuturor creștinilor care a contribuit la desfășurarea Hramului Satului Floreni.

(autor text / poze: A Mocanu, consilier local)