×
IMPLICĂ-TE

Dragobetele sărută fetele!

Dragostea este un sentiment complex, manifestat prin afecțiune puternică, care se poate manifesta față de: Divinitate, familie (părinți, copii sau alte rude), prieteni, parteneri romantici, animale, obiecte, patrie, frumos, artă ș.a. Dragostea interpersonală poate fi și platonică, concept prin care se înțelege o afecțiune purificată de gesturi sau dovezi de natură fizică. Dragostea este un sentiment ce odată experimentată, nicicând nu poate fi uitat, melodia sufletului, ea te înalță și coboară, ea te mărește și te smerește, ea te mângâie atunci când plângi.
În ținuturile românești la data de 24 februarie se serbează DRAGOBETELE. În vremuri de demult (în anumite zone), în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuvincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărut. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii şi membrilor familiei.

Cu acest prilej la data de 04.02.2022 Căminul de Cultură Floreni a inițiat concursul local ”Dragobete sărută fetele” cu îndemnul de a face dedicații de dragoste. La concursul propus s-au implicat tineri și elevi din IP Gimnaziul Floreni cu susținerea bibliotecii publice, profesorilor și părinților conform regulamentului pentru concurs.
Ca rezultat, comisia pentru concurs au selectat cele mai bune dedicații de dragoste în baza criteriilor de evaluare cu următorul plasament:
Locul I- Petcu Vladalina;
Locul II – Baicev Victoria, Platon Jasmin;
Locul III – Lupașcu Bogdan;
Bucuria explozivă a participanților a fost la înmânarea diplomelor concomitent premiați cu cadouri.
Oamenii de cultură din localitate au venit cu îndemnul de a păstra iubirea în sufletele sale indiferent de frământările sufletești și greutățile vieții. Implicarea locuitorilor comunității în diverse activități vor demonstra dragostea față de satul natal, cultură și tradiții, concomitent înfrumusețând viața și contaminând majoritatea cu virtutea dragostei față de aproapele, față de munca omului și de tot cea ce ne înconjoară.

Morozan Nadejda, bubliotecar public